Madpakketur til Faxe

- og andre Syd-østsjællandske lokaliteter.


Turstart fra Toftegårds Plads.

Team Vespa turen d. 14. september udgik fra Toftegårds Plads og her var 7 Vespister med 6 Vespaer mødt op, nemlig Hans og Lene, Kenneth, Finn, Hilmar, Freddy og Ove, og med friskt tempo gik det syd på til 1. opsamlingssted ved Mosede Fort, hvor Jan, Flemming og Ulrik stod klar. Til stor - og gensidig gensynsglæde var også Flemming Iversen mødt op for at hilse på sine Vespa venner, men da han var mødt op på en gammel "Havelåge" af en cykel med fast gearing, var vi godt klar over, at det nok ikke var Faxe han satsede på den dag. Efter lidt Vespa snak og udveksling af anden information, bad vi Flemming tage vore bedste hilsener med hjem til Mona.
Turen fortsatte mod næste opsamlingssted som var udfor den tidligere Solrød Trælasthandel, hvor Ove´s veninde Vivi stod, parat til at indtage bagsædet på Ove´s LML scooter. Derefter var det NON STOP til Karise Kirke, og ifølge Jan´s præcise elektroniske fartmåler, sneg vi os op på en gennemsnitsfart af hele 63 kilometer i timen, og klarede på den måde at holde tidsplanen, med ankomst på slaget 11.30 til Parkeringspladsen foran Karise Kirke, hvor Poul, vor turleder i det sydøstlige Sjælland, og hans barnebarn Vicky spændt ventede.

Billederne herunder kan forstørres med museklik.

DSCN0780 Opsamlingsted Mosede Fort.JPG (179429 byte) DSCN0781 Ankomst til Karise Kirkeplads.JPG (220104 byte) DSCN0785 Stop v. Vemmetofte.JPG (168076 byte)
Opsamling ved Mosede Fort Ankomst til Karise Kirkeplads  Vemmetofte (Jomfru ?)kloster.

Poul kunne, med den for ham kendte grundighed, præsentere os for det program, han havde planlagt for turen på Faxe egnen, og vi blev hurtigt klar over, at det ville blive en meget spændende tur rundt på det smukke Sydøstsjælland.
Første stop på turen var godt nok OK tanken i Karise, for også Vespaerne skulle jo have noget at leve af på turen, men så gik det ellers ad de små biveje, forbi flere charmerende stråtækte bindingsværkshuse i skovbrynene, hvorfra der bredte sig en herlig duft at Birkebrænde som varsel om, at fyringssæsonen står for døren.
Vi gjorde holdt ved Vemmetofte kloster, som tidligere hed noget så fornemt som Vemmetofte Adelige Jomfrukloster, men man skiftede navn, da der efterhånden var for få af både det ene og det andet. Poul kunne fortælle os historien bag denne gamle institution for adelige Jomfruer, og vi blev meget klogere på de hedengangne tider og den nuværende status for Klostret.
Vore maver var begyndt at knurre, så næste punkt på "dagsordenen" var frokostpausen, som blev holdt på Kanten af Faxe Kalkbrud med en imponerende udsigt over bruddet. Vejen til udsigtspladsen med dens bænke og borde hedder faktisk Kanten, og det passer utroligt godt til vejens forløb netop på kanten af Kalkbruddet. Ind imellem klapmadderne og Termokaffen, fortalte Poul om bruddets historie, og ligeledes lidt om Faxe bryggeri’s historie fra den spæde start i 1901 med de navnkundige virksomhedsstiftere Conrad og Nicoline Nielsen, (ja der kommer altså navnet på Nicoline sodavandet fra). Vi fik også fortalt om Rasmus Svendsens Skole i Faxe fra 1633, en af de ældste, bevarede Landsbyskoler. Efter frokosten guidede Poul os hen til den smukke historiske skolebygning, så vi ved selvsyn kunne fornemme historiens vingesus lige midt i nutidens Faxe by.

Frokost på kanten af Faxe Kalkbrud.JPG (133375 byte) Rasmus Svendsens Skole i Faxe.jpg (160833 byte)
Frokost ved kanten af Faxe Kalkbrud  Rasmus Svendsens skole i Faxe

Derfra gik turen via Faxe centrum, hvor Guldfiskedammen på Torvet er ved at blive erstattet af et springvandsbassin i lys Granit, ud til Blåbæk Mølle, der stammer helt tilbage fra 1472, i forne tider et centrum for en hel lille industrienklave, hvor drivkraften kom fra Overfaldsvandmøllen, samt en stadig intakt Vindmølle, som supplerede behovet for kraft i tørkeperioder. Her øste Poul igen af sin store viden, og vi fik fortalt om de mange erhverv, der engang var samlet på stedet, bl.a. også et Bageri, hvor Poul’s slægtninge engang var med, et mindre savværk var yderligere koblet på trækkraften fra vandhjulet, - jo !, man var også driftige dengang. Ved denne perle af en seværdighed, er der i dag mølledam, stemmeværk, Ørred trappe og velholdte bygninger. Herfra gik turen til Rosendal gods, hvor Freddy var på spil med sit kamera, for at få et foto af flokken i den takkede portbue ind til Rosendal. En stor og flot Herregård som baggrund er vel ikke for meget for folk af "vort kaliber".

Blåbæk Stubmølle.JPG (57885 byte) Blåbæk Vandmølle.JPG (169540 byte)
Blåbæk Stubmølle Blåbæk Mølle Museum og privat beboelse
Team Vespa ved Rosendal.JPG (88514 byte) Rosendal Allé.JPG (229095 byte)
Rosendal Gods Tour de Team Vespa ved Rosendal Gods

Den sidste del af turen førte os nu til køreturens mål, nemlig til Poul’s og Anni´s gård, hvor Poul havde "varslet" en rundvisning i gårdens Stalde og Lader, og ligeledes et traktement med kaffe og kage i de lavloftede stuer.
Ved ankomsten, tog Anni imod os på gårdspladsen, hvor den originale belægning af ujævne Pigsten (= en mindre størrelse kampesten) stadig er bibeholdt, hvilket giver gårdspladsen et meget originalt og smukt udseende.
Det blev vurderet, at en rundvisning i avlsbygningerne, kunne nås før kaffen, og det trods en markant kaffetørst blandt deltagerne.
Under rundvisningen så vi bl.a. en komplet 3 gear´s Vespa Gran Luxe fra 1961, som er et kommende restaurerings objekt og som et lille pikant Fransk "pift", stod der en køreklar Velo Solex på sin støttefod og gjorde kur til Vespa´en. Alt i alt en meget interessant rundvisning.

Kaffebordet stod klar, og medens "Sværdsiden" blev bænket omkring langbordet i dagligstuen, satte "Spindesiden" sig ud i den elegante, solopvarmede Udestue. Der var kræset for Vespisterne fra Anni’s side, med flere slags hjemmebagte kager, der smagte godt og bekom os vel. Den varme drik der blev skænket, var noget så sjældent som Kolbekaffe.

DSCN0813 Kaffebord m. Annis lækre kager.JPG (182055 byte) DSCN0814 Bordpynten bl.a. en Træhveps.JPG (197762 byte)
Kaffebord med lækre kager  Bordpynten bestod bl.a. af en træ"hveps"

Medens vi nød traktementet underholdt Poul det lille sluttede selskab med spændende anekdoter fra et langt og indholdsrigt liv, med mange beretninger om livet med teknik og køretøjer.
Vi kunne næsten ikke få nok af at høre Poul fortælle, og mistede lidt af tidsfornemmelsen undervejs, men hvis vi ikke ligefrem skulle overnatte hos Poul og Anni, måtte vi begynde at tænke på at sige farvel og tak for i dag, - tage det vindtætte tøj på og vende Vespa´erne mod nord igen.
Og da vi nødigt skulle risikere at fare vild på de snoede biveje, guidede Poul os på det første stykke ud til "alfarvej", hvorfra vi klarede resten af turen mod Hovedstadsområdet uden problemer og alle kom godt hjem.

En stor tak til Poul, for en kompetent guid’ning rundt i det Sydøstlige Sjælland og den spændende rundvisning i "Staldene", og "privaten", og ligeledes stor tak til Anni og datteren Stine, for en hjertelig - og varm velkomst og et super godt traktement.

Deltagerne på køreturen var Hans og Lene, Kenneth, Finn, Hilmar, Freddy, Ove og Vivi, Jan, Ulrik samt fra Lokalområdet, - Poul og barnebarnet Vicky.

 Ref. Freddy og Ove.