Roskilde Fjord rundt med Team Vespa

søndag den 18. juli 2010

Klar til start fra Hedelykke Mejeri/Neergårds Camping, - vi venter bare på det ternede flag.

Team Vespa´s måske mest charmerende af alle årets ture, er den der forløber langs Roskilde fjord, især når vejret er, som det var denne søndag. På mødestedet, Hedehusenes gamle Mejeribygning lige over for Neergaards Camping, samledes vi 9 medlemmer og 2 æresgæster, Kirsten og Jim Williams, der bor i San Francisco, men som p.t. er på deres årlige sommerferie i Danmark.

Arrangøren af turen havde desuden kendskab til, at mindst 3 "ekvipager" ville støde til selskabet, på aftalte steder ude på ruten, så kolonnen ville vokse til i alt 12 Vespa´er.

Roskilde Fjord Rundt har været refereret flere gange og kan ses på vores hjemmeside Vespa-klub.dk, og da landskabet ikke har forandret sig, men stadig er lige charmerende og smukt og med udsigt til fjorden det meste af tiden, vil dette referat koncentrere sig om de hændelser, som ikke er en gentagelse.

F.eks. at baghjulet på Ove´s LML / Vespa, langsomt tabte luften efter en halv times kørsel, og da Ove udgjorde "Rosinen i pølseenden", opdagede vi forankørende det ikke, før Kenneth, der havde ligget næst bagerst, pludselig "for fuld skrue" kørte op foran og standsede kolonnen, for at meddele, at han kørte tilbage for at give Ove en hjælpende hånd, samt aftale, at vi skulle vente på dem ved Jægerspris slot.

Det varede ikke mange minutter før vi igen var forenede, og kunne fortsætte mod Kulhuse havn, hvor dem med madpakke ikke kunne få lov til at benytte Kulhuse Kro´s borde og stole på den store terrasse, selv om nogle af deltagerne købte "varm mad" på stedet. Den oprindelige Kulhuse Kro gik konkurs sidste år, og stedet er nu omdannet til en Cafeteria og Grill og drives af en udenlandsk familie. I kammeratlig solidaritet slog vi os derfor ned i græsset, med udsigt til det smalle stræde over til Sølager og til vore smukke Vespa´er, og indtog vore medbragte klemmer i det frie.

Foto nr. 2.  Kulhuse Kro-Cafeteria.jpg (228298 byte) Foto nr. 3.  Frokost ved Kulhuse havn.jpg (152612 byte)
Kulhuse Kro, nu Cafeteria, med lidt restriktive regler for at benytte borde og stole, så madpakkerne nydes i græsset.

Efter at have spist, var det tid til at bese Jan´s havarerede stempel fra hans 200 cc. Rally, som havde brede, grimme rivninger efter, helt umotiveret, at have sat sig under en ganske almindelig tur for nylig. Det er en af de interessante situationer, hvor vi gamle "Rotter" ud i Vespa teknik og motor, med årelange erfaringer i disse detaljer, kan få lov til at fremkomme med vore egne, "hjemmestrikkede" begrundelser, om hvorfor stemplet uden forklarlig grund, havde sat sig. Af mulige årsager, blev der nævnt, - oliens evne til at blive blandet op i benzinen ved tankning, - om det er rigtigst at hælde olien i tanken efter benzinen, eller det er bedst omvendt, - det procentvise blandingsforhold, - motorkølingen og uheldige metrologiske omstændigheder, - skæv slitage og stempelringe med rundslidte kanter, men ofte var det sådan, at den ene teori delvis modbeviste den anden, og hvad den rigtige grund var, det blev vi ikke enige om, men det har vi det helt fint med. Jan må drage sin egen konklusion.

Foto nr. 4. Jans stempel.jpg (262702 byte) Foto nr. 5. Toruplund økologiske landsby.jpg (185569 byte)
Jan’s havarerede stempel studeres nøje. Toruplund Økologiske landsby.
Foto nr. 6. Ombord på Columbus.jpg (96065 byte) Foto nr. 7. Ombord på Columbus.JPG (125707 byte) Foto nr. 8. Ombord på Columbus.JPG (70076 byte)
Team Vespa ombord på M/F Columbus med Sølager i sigte

Forinden den 10 minutter korte færgetur med M/F "Columbus" til Sølager, havde Flemming Iversen ytret ønske om at se – og vise os andre, en samling huse ved Landsbyen Torup, hvis særkende er, at de i byggestil og materialevalg spreder sig langt ud over traditionel tankegang, - et slags eksperimenterende alternativ til typehuse i et slags kollektivt interessefællesskab. Resultaterne af disse individuelle, og for manges vedkommende, selvbyggerhuse, er meget varieret, gående fra "usædvanlig grimt" til ganske flot og gedigent håndværk, men alt i alt en ganske spændende og interessant oplevelse. Det fremgik i øvrigt tydeligt under, rundvandringen mellem husene, at smag og behag er forskellig, også blandt deltagerne i turen. - og det har vi det helt fint med.

Helt spontant tilbød Bent Nielsen, fra Slangerup, at give kaffe i hans have, og efter, ved håndsoprækning, at have talt hvor mange der var interesseret, - og havde tid, ringede Bent til sin kone, Ulla, og forberedte hende på, at om en halv times tid kom der 12 gæster til kaffe. Det var der intet problem i, og efter at have skudt en genvej via lokaliteten Hanehoved, der ligger på vejen "bagom" Frederiksværk, samt et kort smut ud til den noget afsides liggende, men meget velorganiserede Lystbådehavn, og et kort stop på Strandvejen neden for den gule Villa, der blev benyttet i TV - serien "Sommer", nåede vi frem til Ulla og Bents velplejede, smukke og stilfulde have. Det varede ikke længe før snakken omkring Langbordet var i gang og både, kaffen, den lune appelsinkage og småkagerne fik hurtigt ben at gå på. Et meget velkomment arrangement, som værtsparret skal have stor ros for.

Foto nr. 9. Hos Bent og Ulla i Slangerup.jpg (162575 byte) Foto nr. 10. Vespa parade i Slangerup.jpg (156459 byte)

Nogen i skygge og resten i sol, hos Ulla og Bent.

Vespa parade i Slangerup.


Børnesikret Guldfiskebassin.

Afslutningsvis, havde Bent ikke noget imod at fremvise sit "Projekt", der lå på et par arbejdsborde i garagen, - en totalt adskilt Heinkel scooter, - som "bare lige" skulle have "det sidste" for at være køreklar. Det var dog mest mændene, der stimlede sammen om disse tekniske sager, medens damerne kikkede på de mange smukke blomsterbede og det flotte Guldfiskebassin, der var børnebørnesikret med et kunstfærdigt udformet, galvaniseret jerngitter.

Turen havde nu strakt sig over 7 timer, og nogen havde endnu et stykke vej, før de var hjemme, så vi sagde pænt tak for kaffe og "husly" til Ulla og Bent og kørte hjemad, godt tilfredse med turens forskellige oplevelser og dagens forløb. Ingen nævnt, ingen glemt!, - men dog en stor tak til tilrettelæggeren af dette års Roskilde Fjord Rundt, turens Skipper Jan Haugsted, der på forhånd havde plottet alle bynavnene, som vi skulle passere, ind på sin mobil, og endelig en tak til de der undervejs viste os hen til ukendte og spændende steder langs ruten.

 Ref. og Foto: Ove og FHC.