Stevnsfortet 2009

DSCN1784 Stor interesse for Rolf’s flotte GL’er..JPG (212838 byte)
Stor interesse for Rolf’s flotte GL’er

Den 12. juli klokken 09;00 på Toftegårds Plads "gik starten" på Team Vespa’s "Tour til Stevnsfortet". På baggrund af en planlagt rundvisning på Fortet havde Team Vespa’s Bestyrelse besluttet, at det var nødvendigt med tilmelding, og her blev det igen Martin, der tog ansvaret for de praktiske opgaver i den forbindelse. Deltager antallet ved reservationen af rundvisningen blev estimeret til 15-20 personer, og heldigvis blev vi bakket meget positivt op af vore medlemmer, det endelige deltagerantal blev 16 Vespister med 13 Vespaer og 3 junior Vespister, altså i alt 19 deltagere. Blandt de fremmødte deltagere på Toftegårds Plads var Rolf, han var kørt den lange vej fra Hundested til Valby på sin meget flotte "Nye" perlemors farvede GL’er, en del af strækningen dog i følgeskab med Formand Hans, så det ikke blev "et rent solo ridt" hele vejen. Stor respekt for at Rolf ville køre den lange vej til Valby, for at være med på "Touren til Stevns".

Deltagerne var Formand Hans og Lene, Ulrik og Else Marie, Hugo og Mathias, Martin og Malene med Josefine og Jacob, Finn og Signe, Rolf, Kenneth, Jan, Ib, Lars Ole, Poul og Ove.

DSCN1786 Opsamling på Køge Torv med Rådhuset som baggrund..JPG (333029 byte) DSCN1788 Poul fandt et ”Flyverskjul” til Vespaerne ved Fortet.JPG (216486 byte)
Opsamling på Køge Torv med Rådhuset som baggrund Poul fandt et "Flyverskjul" til Vespaerne ved Fortet

Vejrudsigterne blev med nogen bekymring studeret i dagene op til turdatoen, og da vi begav os på vej søndag d. 12. juli, så det ikke alt for opløftende ud, men det var da tørvejr. På vejen fra Toftegårds Plads syd på, klarede vi frisag næsten helt ned til Fortet, men så kom der lige "en Skylle". Undervejs var der først opsamling på Mosede Fort, her stødte Hugo og Mathias, Ulrik og Else Marie, Ib og Jan til, og på opsamlingen på Køge Torv blev vi mødt af Lars Ole, Malene og Martin, med "fuld besætning" på Vespaerne, Josefine i sidevognen og Jacob på bagsædet. Martin, der har en hel del lokalkendskab på Stevns, tog "Skipper tjansen" på turen fra Køge til Stevnsfortet, og førte os ad hyggelige små og snoede veje sikkert ned til Museet. Her ventede Poul, og han havde meget praktisk og forudseende i det våde vejr fundet et "Flyverskjul" (en åben garage) med camouflagenet og det hele, og den blev hurtigt "okkuperet" som Vespa garage og madpakke "Spisesal", det fungerede fint alt sammen. Tidsplanen var en smule stram, så det blev kun til en lidt hastig frokost, for at vi kunne overholde mødetidspunktet til Rundvisningen 11:45 på Museet.

Efter at vi havde meldt vores ankomst og entreen var betalt, blev der tid til lidt rekognoscering i Museets Velkomstbygning, denne bygning er i øvrigt den originale klargøringshal for Stevnsfortets missilbase, i dag huser bygningen billetsalg, museumsbiograf, butik samt en intro udstilling om Den Kolde Krig.

DSCN1799 Indgangen til Fortet med missiler som velkomsthilsen..JPG (106478 byte) DSCN1797 Turdeltagerne studerer Intro Udstillingen..JPG (151535 byte)
Indgangen til Fortet med missiler som velkomsthilsen Turdeltagerne studerer Intro Udstillingen
DSCN1802 Kaj orienterer ”Grøn Gruppe”,.JPG (75543 byte) DSCN1803 De gamle ”Gneisenau” kanoner.JPG (216733 byte)
Rundviser Kaj orienterer "Grøn Gruppe", og fortæller spændende detaljer om de gamle "Gneisenau" kanoner

Vi fik "tildelt" et grønt "ID" bånd, og som del af Grøn gruppe, blev vi mødt af vor guide, Kaj, en tidligere ansat ved Søværnet, han var et levende leksikon, hvad angår Koldkrigstiden, livet på Stevnsfortet og de mange forskellige Våbentyper Fortet har været og er "bestykket" med. Vi fik først en kort gennemgang af Koldkrigstiden, og dernæst "en overjordisk rundvisning" på Fortets område. Vi fik kigget på missiler af forskellig type og deres styringssystemer og ikke mindst vakte to gamle kanoner (med 4 kanonløb), fra et tysk krigsskib, stor interesse. De stammer fra den meget frygtede tyske Krydser "Gneisenau" bygget 1934-1936, den endte sine dage som blokering i Gotenhafen 1945, men inden da, var nogen af skibets kanoner flyttet til en lille del af Hitler’s Atlanterhavsforsvar på Fanø, og derfra blev de kraftige kanoner, kaliber 15 cm, med en rækkevidde på 22 km, endelig flyttet til Stevnsfortet i 1952. Rækkevidden 22 km var, ifølge Kaj, akkurat afstanden til Falsterbo i Sverige, og dermed var kanonerne i stand til at beskyde "Den Onde Fjende" fra øst i hele farvandet mellem Sverige og Stevns Klint.

DSCN1805 Indgangen til det underjordiske Fort.JPG (108559 byte) DSCN1816 Else Marie og Signe på vej i Fortets gange.JPG (180783 byte)
Indgangen til det underjordiske Fort Else Marie og Signe på vej i Fortets gange
DSCN1813 Ammunitionslageret til den ”Store Kanon”..JPG (102679 byte) DSCN1810 En af de mange overvågnings Radarskærme.JPG (116917 byte)
Ammunitionslageret til den "Store Kanon" En af de mange overvågnings Radarskærme
Billede1 Der er selvfølgelig også vejskilte nede i ”Dybet” på Stevnsfortet, og Rævegade er et af gadenavnene..jpg (179782 byte) DSCN1822 Endelig nåede vi ud til Havet..JPG (93907 byte)
Der er selvfølgelig også vejskilte nede i "dybet" Endelig nåede vi ud til "Havet"

Den "underjordiske rundvisning" var mindst lige så interessant som den "overjordiske". Vi startede naturligt nok ved Indgangen til de underjordiske anlæg, og den var både godt gemt og beskyttet i fortets aktive periode, det kunne vi stadig fornemme med den placering og camouflering indgangen har. Vi fik her i de underjordiske gange lejlighed til at se de ovenfor omtalte store kanoners fundament, 18 meter dybt, med alle hjælpe funktionerne, såsom ammunitionsdepot og granatelevator op til kanon tårnet o.s.v. Vi fik set radar overvågnings rum, "mandskabsrum" og meget mere, alt sammen beliggende i de 1,6 kilometer lange gange "inden i" Stevns klints store kalk/kridt formation. Til slut blev vi ført ud ad en af de lange gange "til Havet", altså der hvor hele det "underjordiske grave arbejde" i Klinten i begyndelsen af 1950’erne startede.

DSCN1830 Besøget på Stevnsfortet er slut og vi fortsætter til Rødvig Havn..JPG (128594 byte) DSCN1831Martins ”Store Vespa kortege” fyldte så meget, at den måtte parkeres uden for hegnet, på Rødvig havn.JPG (213122 byte)
Besøget til Stevnsfortet er slut og vi fortsatte til Rødvig Havn Martin's "Store Vespa kortege" fyldte så meget, at den måtte parkeres udenfor hegnet, ved Rødvig Havn

Efter denne kulturhistoriske saltvandsindsprøjtning, trængte vi nok til lidt "lækkert", kulinarisk, og Martin guidede os ned til den hyggelige Rødvig Havn, hvor der heldigvis var mulighed for at købe "Søde Sager", isvaflerne med tre kugler gik som "varmt brød" til turdeltagerne, og der blev samtidig tid til at indhente de sidste Vespa "tricks og tips" inden turen gik hjemad. "Tour de Stevnsfortet" var ved at være slut, og deltagerne begyndte så småt turen hjemad. Der var stadig en del Vespister, der kunne slå følgeskab nordpå til Hovedstadsområdet, og at kunne køre sammen med de andre turdeltagere til man næsten er helt hjemme, det er en dejlig afslutning på en god Team Vespa tur. Vi håber også, at "historieundervisningen" på Stevns Fortet med vor meget velkvalificerede rundviser Kaj, blev en spændende oplevelse for turens deltagerene, selv om et Koldkrigs Museum ikke umiddelbart har noget med en Vespa at gøre.

Ref. Ove