Røsnæs 2011
En herlig Vespa tur til Sjællands vestligste punkt, Røsnæs Fyr,
 
med indlagte stop ved interessante steder på ruten.

I 2010 var vi på besøg på det interessante Sæby Bilmuseum i samarbejde med to af vore vestsjællandske medlemmer, Kristian Tellerup og Kristian Pedersen, der begge åbnede døren til deres private bolig for turens deltagere til frokost og kaffepause. Snakken gik som sædvanligt godt, og Kristian fra Kelleklinte fremkom med et forslag om en tur til Røsnæs. Forslaget faldt i god jord og blev indlagt som en af turene i kalender for 2011. Der skulle så blot findes en dato.

Startbesvær: "Der skulle vist være et tørt tændrør et eller andet sted".

Det blev den 16. juli, og netop den dag, hvor turen løb af stablen, var vi heldige at have sommervejr og sol hele dagen. Starten fra Hedelykke Mejeri i Hedehusene. blev sinket en smule idet, Leifs og Elses Vespa Sprint var blevet lidt "morgensur" over at blive rystet godt igennem på traileren under transporten fra Falster til mødestedet, og var "druknet", så der måtte et tørt tændrør til, før der kom "liv" i den. Derfor blev turen til næste mellemstation og frokostpause hos Kristian i Kelleklinte taget i et stræk, heldigvis uden flere tekniske problemer, og vi ankom til aftalt tid. Her stødte de sidste deltagere til og vi endte med at blive 11 Vespaer og 13 deltagere på resten af turen. Inden længe var vi godt i gang med Vespa snakken, men vi skulle jo også have madpakkerne frem, og til det formål havde Kristian og Birthe gjort klar til det store rykind på terrassen, så der blev rigtig "gumlet", og Birthe havde lavet mange kander kaffe til de deltagere, der var blevet ikke så lidt kaffetørstige på vejen til Kelleklinte. Kenneth delte marcipanbrød ud, de var en gave, som tak for et godt arrangement, fra Gerd Mülle, en af de tyske deltagere, der var med på vores Internationale Træf, der i juni var blevet afviklet i Haslev. Der blev sendt mange venlige tanker til vore Tyske Vespa venner.

2.jpg (310469 byte) 3.jpg (165136 byte)
11 Vespaer frem for 11 mand og to damer. "Hjemlig hygge" på terrassen hos Kristian og Birthe
4.jpg (145435 byte) 5.jpg (187218 byte)
Også vore gæstfrie værter fik tid til en bid brød. Hvor i alverden er det egentlig vi er henne?

Men "The Show must go on", og Kristian havde lagt en flot rute af en pæn længde, så vi måtte løsrive os fra den hyggelige frokostpause. Kristian var vor "lokalturleder" og førte os i første omgang en tur omkring den flotte Herregård, "Lerchenborg", hvis historie går tilbage til 1743 og som stadig er i Lerche-Lerchenborg slægtens eje. Her var det tid til et kort stop og et kig på de gamle og imponerende bygninger. Derefter fortsatte vi ad en genvej, der nok for længe siden har været benyttet af folk og fæ, og derfor var lidt af en "rystende oplevelse" med de meget toppede brosten. Næste stop var Statoils olieraffinaderi, med enorme mængder af rør i alle afskygninger og dimensioner, vi kørte en tur rundt om anlægget og kunne notere os, masser af rør hele vejen rundt. Derefter gjorde vi en lille afstikker til parkeringspladsen for den offentlige strand, men ingen havde dog badetøjet med, så vi fortsatte hurtigt videre igennem Kalundborg med kurs mod Røsnæs. Vi gjorde også et kort stop ved "strandpromenaden" med den super flotte udsigt over Kalundborg Fjord. Det var der åbenbart også andre der har blik for, idet mange "fede" huse med "havudsigt" ligger på "strandkanten" ud mod fjorden. Men vi havde jo stadig en bid vej til Fyret på Røsnæs, så vi drog hurtigt vestpå, men nåede lige endnu en lille afstikker til sydkysten på Røsnæs, hvor "Lokomotivførernes" tidligere Feriebolig ligger, i dag er den Hotel og Kursus Center, utvivlsomt en standsmæssig bygning for en lokomotivførers ferieophold i tiden der svandt, med en super udsigt over Kalundborg fjord. Men, men vi måtte jo stadig "arbejde os" videre på de smalle og "lidt" ujævne veje mod turens mål, Sjællands vestligste punkt, Røsnæs Fyr, vejen gik gennem de hyggelige små landsbyer Ulstrup og Bjørnstrup, men dog uden stop.

På Røsnæs-halvøen ligger også noget så eksotisk som en af de absolut største vingårde i Danmark, "Dyrehøj Vingård", med 17.000 vinstokke, det virker helt fremmedartet og ikke så lidt sydlandsk, og tillige meget idyllisk med køer der græsser imellem vinmarkerne i det meget karakteristiske morænelandskab.

6.jpg (333636 byte) 7.jpg (363746 byte)
Stop ved Lerchenborg slot. Turleder Kristian tog os godt rundt i krogene.
8.jpg (337175 byte) 9.jpg (140359 byte)
Men vi skulle jo også ud og se landskabet gennem visiret. "Lokomotivførernes" flotte udsigt til Kalundborg fjord.

Det sidste stykke vej ud til parkeringspladsen ved Fyret er grusvej, til en vis utilfredshed for nogle af deltagerne, da Vespaen uundgåeligt bliver lidt støvet på en sådan vejbelægning, men det blev heldigvis ikke til det helt store stridsspørgsmål. Vel ankommet til parkeringspladsen kunne vi nyde den helt fantastiske udsigt over Sejerø bugten og den flotte kystlinje på Røsnæs. Vi var ikke helt enige om, hvad vi kunne skimte i det fjerne i horisonten, men det klare vejr gav mulighed for at se meget langt. Nogle deltagere gik den sidste bid vej gennem Fyrskoven ud til Fyret og kunne også der nyde en helt enestående udsigt over Kalundborg fjord, Storebælt, Samsø Bælt og Sejerø Bugten.

Som foto´et viser, havde kommunen ikke mere asfalt her, og der var grusvej de sidste 1500 m ud til Fyret
11.jpg (350471 byte) 12.jpg (258143 byte)
Det var så langt som vi kunne komme, men "sikke" en udsigt.
13.jpg (106238 byte) 14.jpg (364914 byte)
Røsnæs Fyr er indviet i 1846 og er stadig i drift. Udsigt fra et udsigtspunkt ved Fyret (set i sydlig retning).

Da vi kom tilbage til parkeringspladsen havde Birthe og Ulla dækket op med kaffe og kager i bakkerne, hvor der var opstillet borde forskellige steder til fri afbenyttelse, og et af dem havde Birthe reserveret til turdeltagerne, det var bare helt super, at vi kunne sætte os til et hyggeligt kaffebord efter den lille spadseretur til Fyret. Med den betjening og i de omgivelser, kunne vi næsten sige som Holbergs "Jeppe på bjerget": "Drømmer jeg eller er jeg vågen", det var en første klasses betjening Birthe leverede til de kaffetørstige, som måske også trængte lidt til at hvile benene.

15.jpg (221718 byte) 16.jpg (390770 byte)
Værsgo’, så er der serveret kaffe og kage i "det grønne".

Men tidspunktet for turen tilbage til København trængte sig efterhånden på, og der er jo tæt på et par timers kørsel fra Røsnæs til hovedstaden, så vi måtte bryde op fra den hyggelige stemning i bakkerne på det yderste af Røsnæs og se at komme hjemad. På det første stykke af hjemturen, tog Kristian os med på en lille "bonus omvej" til Ågerup på "Nordkysten" af Røsnæs, men ellers gik det østpå, kun med et enkelt tankningsstop inden vi hilste af med Kristian og Bent og hinanden. Deltagerne tog forskellige ruter på hjemturen, og nogle valgte at køre over Munkholmbroen, med et ekstra "softice stop" ved "Biker" iskiosken på Holbæksiden af broen, der er samlingssted for mange motorcykel kørere, som tilnavnet indikerer. Det blev en herlig dag, fyldt med mange gode oplevelser. En varm tak til Birthe og Kristian for den store indsats de ydede, for at det hele kunne lykkes på bedste måde

Hvor der er en vilje, er der en vej.
Afslutningsvis, - stor ros til Else og Leif, for at have gjort sig den anstrengelse, at komme til dette arrangement, helt fra Sydfalster, også selv om Vespa´en på strækningen fra Marielyst til Hedehusene var med på traileren.

Tekst og fotos Hilmar, Freddy og Ove.